Mikä tekee sotilaasta sotilaan?

Maailma on muuttunut siitä, mihin sen kolme vuotta sitten jätimme. Erityisesti se on muuttunut niistä ajoista, kun coneja on alettu järjestämään. Tämä pakottaa myös tapahtumanjärjestäjät miettimään sääntöjä uudestaan.

Haluamme kiittää kaikkia kärsivällisyydestä, muutoksien hiominen vie aina aikansa ja ei ole usein helppoa. Olimme varautuneet kysymyksiin ja tekemään niiden perusteella tarkennuksia ja selventämään. Kysymyksiä saimmekin oikein paljon, kiitos niistä! Ensimmäisenä käsittelemme sotilasasuja.

Yhdysmerkkien merkillisyys

Pahoittelemme järjestyssäännöistä pudonnutta viivaa, ja olemme toimittaneet sen paikalleen. Samaa muotoilua käytettiin myös blogauksessa, ja olemme myös sen korjanneet.

“1900-luvun alun tai sen jälkeen sijoittuvat sotilasasut, -univormut sekä näihin rinnastettavat asut ovat kiellettyjä. Myös realistiset asut ja asusteet, jotka muistuttavat käytössä olleita tai olevia asuja tai univormuja ovat kielletty.”

Kas näin, näyttää heti paremmalta. Sotilasunivormut ovat ne, joita mietimme, emme suinkaan pupupoliiseja tai muita univormuja.

Seuraava kohta järjestyssäännöissä avaa pukuohjeistusta myös hieman lisää.

“Fantasiasotilaat ja asustukset, jotka eivät ole selkeästi sekoitettavissa ylläolevaan, on kuitenkin sallittu. Esimerkiksi Overwatchin Soldier 76, Marvelin Black Widow tai Captain America ovat sallittuja.”

Fantasia- ja scifi-sotapuvut ja -univormut ovat jatkossakin sallittuja

 
Attack on Titanin asut ovat selkeästi fantasia- ja scifi-asuja.

Amuro Ray
Gundamin sotilasunivormu on myös selkeä fantasiaunivormu. 
Saichi Sugimoto/Gallery | Golden Kamuy Wikia | Fandom
Golden Kamyun Saichin asu perustuu historialliseen sotilasasuun, mutta sen tunnistaa selkeästi asuksi, eikä sitä helposti sotketa realistiseen sotilaaseen. Proppien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkka, erityisesti julkisilla paikoilla. 
FullMetal Alchemist HD Wallpaper | Background Image | 2560x1440
Fullmetal Alchemistin univormut ovat myös sallittuja. Puvut ovat oikeasta maailmasta inspiroituneita, mutta selkeästi fantasiamaailmaan kuuluvia. 

Osta Star Wars - Rogue One Imperial Storm Trooper 50cm
Stormtrooper on myös selkeä scifi-asu. 

Kun mietit, sopiiko oma cossisi tapahtumaan, kysy seuraavia itseltäsi:

  • Onko se meidän maailmassamme käytössä ollut sotilasasu?

  • Onko se sotkettavissa realistiseen sotilaaseen?

  • Voiko tapahtuman ulkopuolinen pelästyä nähdessäsi sinut asussasi?

Emme ota kantaa sarjan omaan maailmaan ja asun tarinaan sarjassa, vaan mietimme juuri sitä, miltä asiat näyttävät tapahtumassa ja sen ympäristössä. Siksi onkin erittäin hankalaa tehdä erillisiä listauksia sallituista ja ei sallituista.

Taktinen Taistelija; videopelihahmo vai sotilas?


Titanfallin Black Tusk-puku esimerkkinä kielletystä puvusta. Puku on helposti sekoitettavissa taktiseen sotilaaseen. 

Toisena esimerkkinä Rainbow Six Siegen asut.

Nykypäivänä kaikki sotilaat eivät käytä univormua, tai se ei välttämättä muistuta kurkkusalaattia tai harmaita sarkapukuja. Counter Strike: Global Offensive-pelin asut ovat yksi esimerkki realistisiin sotilaisiin sekoittuvista puvuista, jotka ovat siten kiellettyjä.

Yksinään maiharit, reisarit tai trenssitakki ei tietenkään tee kenestäkään sotilasta, mutta kun sotilasvarusteet lisätään kuvioon, on sekoittumisen vaara jo olemassa. Modernit, taktiset vaatteet yhdistettyinä luotiliiveihin, kantojärjestelmiin, vyötaskuihin ja kypärään on juuri sellainen realistinen asu asusteineen, joka on kielletty.

Mutta ei pelkät maiharit sotilasta tee.

Mihin vetää raja?

“Moderni sotilas” vai “realistinen", entä toinen maailmansota? Ja eroaako maailmansotien väliset univormut toisistaan kuinka paljon? Harva meistä on sotilaspukuhistorian ammattilainen ja siten kykenevä arvioimaan mikä on minkäkin armeijan univormu tai tunnus. Selkeyden vuoksi olemme sisällyttäneet koko ajanjakson käsitteen alle, muuten säännöistä liitteineen ja poikkeuksineen tulee ihan liian pitkä ja hankalasti ymmärrettävä.

Intistäkin saa tulla Traconiin

Tulemme päästämään asevelvollisuuttaan suorittavat pukuhuoneeseen vaihtamaan lomapuvustaan pois, ihan kuten ennenkin.

Tarkista, vastaavatko järjestyssäännöt jo kysymykseesi. Järjestyssäännöt luettavissa täältä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Jos tämän jälkeen vielä epäilyttää oma cosplayasu, laita sähköpostia yhteys [at] tracon.fi ja katsotaan yhdessä.