Cosplay

Ajankohtaista: CMV-kilpailun yleisöäänestys

Cosplay eli hahmopukeutuminen on erittäin näkyvä ja vaikuttava osa Traconia. Traconissa järjestetään vuosittain useita cosplaykilpailuja. Näissä keskeisessä osassa ovat erilaisista peleistä, tv-sarjoista, elokuvista, animaatioista, sarjakuvista tai muista harrastajien mielenkiinnon kohteista kumpuaviksi hahmoiksi pukeutuminen ja eläytyminen sekä puvun valmistaminen.

Traconissa järjestetään tänä vuonna useita cosplaykilpailuita viikonlopun läpi sekä kaikille avoin cosplay catwalk!

Kansainvälisten kisojen Suomen karsinnat nähdään World Cosplay Summitin ja Nordic Cosplay Championshipin merkeissä. Lauantaina vuorossa ovat lisäksi photoshoot-kilpailu, jossa kuvaajat kilpailevat cosplaykuvilla sekä uutena aiemmissa arvokisoissa menestyneille harrastajille tarkoitettu Hardcore-pukukilpailu. Lauantaina tapahtuman kävijät voivat myös osallistua ennakkoilmoittautumalla puistolavalla järjestettävään cosplay catwalkiin.

Sunnuntaina lavalla ihastuttavat esiintymiseen ja tarinaan keskittyvä esityskilpailu, pukuloistoa lavalle tuova paripukukilpailu sekä vuosi vuodelta kovatasoisempi cosplaymusiikkivideokilpailu. 

Kaikki cosplaykilpailut järjestetään Tampere-talon isossa salissa.

Tämä sivu sisältää esittelyt kilpailuista. Lähempänä tapahtumaa sivulta tulevat löytymään myös kilpailujen aikataulut ja yleistiedot sekä linkit kilpailujen sääntöihin ja ilmoittautumisohjeisiin. Tarkemmat säännöt julkaistaan kevään aikana.

 

Cosplay Catwalk
Tracon Live! -lava, la 3.9. 13.00–13.30

Onko sinulla, parillasi tai ryhmälläsi upeat cosplayasut joita haluatte päästä esittelemään yleisön edessä mutta kisaaminen ei tunnu siihen oikealta vaihtoehdolta? Cosplay catwalkissa pääset nousemaan Traconin Live! lavalle ilman kisaamisen tuomaa stressiä.

Cosplay Catwalk on matalan tason muotinäytös, johon voit osallistua itsetehdyllä tai ostetulla puvulla juontajan selostamana. Lavaosuuteen ei sisälly esitystä, mutta voit suunnitella hahmouskollisen kävelyn ja poseerauksen.

Cosplay Catwalkiin on ennakkoilmoittautuminen paikan päällä. Voit ilmoittautua cosplayinfopisteellä muumimuseon edessä lauantaina klo 10-12. Catwalkille otetaan ensimmäiset 20 ilmoittautunutta yksilöä tai ryhmää.

Osallistumisrajoitukset
-Traconin cosplaykilpailijat, omat lähteettömät hahmodesignit ja katumuodin edustajat eivä valitettavasti voi osallistua näytökseen. (Poikkeuksena oma desing versio virallisesta hahmosta on sallittu.) Näytös on suunnattu nimenomaan cosplayharrastajille.
-Ryhmien maksimikoko on 15 henkeä.
-Ryhmien tai parin tulee olla samasta lähteestä.

 

World Cosplay Summit

World Cosplay Summitin eli cosplayn maailmanmestaruuskilpailun Suomen karsintaan haetaan tuttuun tapaan edustajaparia. WCS:ssä kilpaillaan kahden hengen joukkueissa sekä puvunteon että esiintymisen saralla. Traconissa valittu joukkue edustaa Suomea kesän 2023 finaalissa Japanissa, jossa noin 40 maan joukkueet kokoontuvat esittelemään cosplaytaitojaan!

Ilmoittautumisaika kilpailuun on 1.-12.6.2022. Vallitsevan tilanteen vuoksi valittujen edustajien tulee varautua tekemään kilpailuun videoesitys lavaesityksen sijaan.

World Cosplay Summit: Säännöt ja ilmoittautuminen

Nordic Cosplay Championship

Nordic Cosplay Championshipin eli cosplayn pohjoismaisen mestaruuskilpailun karsinnassa kilpaillaan soolona puvunteon ja esiintymisen taidoissa. Traconin karsinnan voittaja edustaa Suomea Ruotsin Linköpingissä Närcon-tapahtumassa järjestettävässä finaalissa kesällä 2023 osana edustusjoukkuetta. Kilpailuun paikasta Suomen joukkueessa pääsee ilmoittautumalla mukaan Traconin karsintaan. NCC-karsinnan ilmoittautuminen on avoinna 1.6.- 12.6.2022.

Nordic Cosplay Championships: Säännöt ja ilmoittautuminen

Photoshoot

Photoshoot-kilpailussa kilpaillaan parhaimmasta cosplayvalokuvasta eli kyseessä on valokuvauskilpailu. Kilpailu jaetaan kahteen eri kategoriaan: aloittelijoihin sekä kokeneisiin. Arviointi perustuu kuvien tekniseen toteutukseen, editointiin, mallin ohjaukseen ja vaikuttavuuteen. Valokuvat toteutetaan yhdessä kuvaajan sekä cosplayharrastajan tai -harrastajien kanssa. Lähdemaarajoituksia ei ole ja käytettävä kohde voi olla mistä tahansa lisensoidusta lähteestä. 

Photoshoot-kilpailu: Säännöt ja ilmoittautuminen

Äänestä suosikkiasi yleisöäänestyksessä.

Hardcore-pukukilpailu

Hardcore-kategoria on suunnattu alan kokeneille konkareille, jotka ovat sijoittuneet edustuskilpailujen karsinnoissa aiemmin. Hardcoressa kilpaillaan parhaimmasta kädentaidoista eli kyseessä on perinteinen pukukilpailu, jossa arviointi perustuu ainoastaan pukujen tekniseen toteutukseen, istuvuuteen, materiaalivalintoihin, hahmouskollisuuteen sekä mahdollisten proppien tai armoreiden luontitaitoihin. Kilpailu ei sisällä esitystä, mutta voit suunnitella lavaosuudelle hahmouskollisen lavakävelyn sekä poseerauksen.

Hardcore-kilpailuun voit osallistua, mikäli olet aiemmin sijoittunut arvokisakarsinnoissa. Näitä ovat mm. World Cosplay Summit-karsinnat, Nordic Cosplay Championships-karsinnat, Eurocosplay Championships-karsinnat, European Cosplay Gathering-karsinnat ja Suomen mestaruuskilpailut.

Hardcore-pukukilpailu: Säännöt ja ilmoittautuminen

Esityskilpailu

Esityskilpailussa nähdään draamaa, kauhua, tanssia ja suuria tunteita. Kategoriassa kilpaillaan parhaimmasta lavaesityksestä. Arviointi perustuu pelkästään kilpailijan esitykseen lavalla: juoneen, näyttelyyn, sarjauskollisuuteen sekä yleisvaikutelmaan. Kilpailuun voi osallistua yksin tai maksimissaan 15 henkilön ryhmänä. Lähdemaarajoituksia ei ole ja esityksen voi tehdä mistä tahansa lisensoidusta lähteestä.

Kilpailussa tuomaristo jakaa kolme kategoriapalkintoa: yksi annetaan eläytymisestä, toinen tarinankerronnasta, kolmas kokonaisuudesta.

Esityskilpailu: Säännöt ja ilmoittautuminen

Paripukukilpailu

Paripukukilpailuissa kilpaillaan kädentaidoista eli kyseessä on pukukilpailu, johon osallistutaan yhdessä parin kanssa! Kilpailussa puvut arvioidaan yhdessä kokonaisuutena. Arvioinnissa otetaan huomioon pukujen tekninen toteutus, hahmouskollisuus sekä mahdollisten proppien tai armoreiden luontitaidot. Kilpailussa ei ole esitystä, mutta voitte yhdessä miettiä hahmoille sopivan lavakävelyn sekä muutaman poseerauksen.

Paripukukilpailu: Säännöt ja ilmoittautuminen

CMV

CMV-kilpailu eli cosplaymusiikkivideokilpailu on kaikille avoin videokilpailu. CMV:ssa kilpaillaan parhaimmasta videotuotannosta. Tuomaroinnissa arvostellaan teknisten osien, editoinnin ja kuvauksen lisäksi näyttelyä, tarinaa sekä yleisilmettä.

Kilpailuun voi osallistua yksin tai ryhmänä, tai osallistuja voi olla videon tekijöistä valittu yksi henkilö. Kilpailuun lähetetty video saa olla jo aiemmin julkaistu, mutta sillä ei saa olla osallistunut mihinkään aiempaan CMV-kilpailuun. Tuomarit valitsevat suosikkinsa ja myös yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan kilpailun aikana.

Cosplaymusiikkivideokilpailu: Säännöt ja ilmoittautuminen

 

Aikataulut

Lauantain kilpailut: WCS, NCC, Hardcore-,  ja photoshootkilpailu 
Sunnuntain kilpailut: Esitys-, paripuku- ja CMV-kilpailut 

Tarkemmat aikataulut julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

 

Kilpailunumerot

Arvottuja kisaajanumeroita käytetään sekä osallistumisjärjestyksen määrittämiseen että tuomaroinnin ja harjoitusten aikatauluissa.  

WCS: 2 - 10
NCC: 20 - 30
Esityskilpailu: 40 - 50
Hardcore 60 - 70
Paripukukilpailu: 80 - 90
Photoshoot: 120 - 130
CMV 140-150

 

Tapahtumapaikka ja lavan tiedot

Lisätietoja tapahtumapaikasta, sekä ohjeet tapahtumapaikalle saapumiseen löydät Traconin sivuilta. Lavan mitat ja muodot näet pohjapiirroksesta. Saat isosta salista tietoa myös Tampere-talon omilta sivuilta.

Backstage-alue on varattu yksinomaan kilpailujen osallistujille ja tapahtuman järjestäjille. Alueella on useita pukuhuoneita, sekä erillisiä peilejä, vesipiste, mehua sekä pientä suolaista ja makeaa. 

Backstagelta on myös pääsy ison salin yleisöpaikoille, joissa on cosplaykilpailijoille varattu paikkoja. Näille paikoille pääsee numerolappua näyttämällä, erillistä paikkalippua ei tarvita.

WCS ja NCC  kilpailijoista otetaan tapahtuma-alueella kuvat erillisessä photoshootissa  ennen kilpailua. Poikkeuksena tähän ovat Hardcore, esitys sekä paripuku-kilpailijat, joiden osallistujat kuvataan yleisellä kuvauspisteellä, kuitenkin niin ettei näiden osallistujien tarvitse jonottaa.

 

Musiikkirajoitukset 

Kilpailuja ei streamata joten käytännössä kaikki musiikki on sallittua. 

 

Lavavalaistus

NCC-, WCS- ja esityskilpailuissa on mahdollista vaikuttaa lavan valaistukseen. Käytössämme on tänä vuonna sekä tavallinen savukone että raskassavukone. Valo-ohjeet toimitetaan ennakkoon annettujen ohjeiden mukaisesti.

Muutama yleinen vinkki pätee kaikkiin kilpailuihin.

Yksinkertainen toimii: Valo-ohjeista ei kannata tehdä liian monimutkaisia. Viime vuosien voitokkaimmat esitykset on toteutettu hyvin yksinkertaisin ohjein. Valoteknikon on helpompi pysyä näissä matkassa ja lisäksi hän voi käyttää omaa asiantuntemustaan yksityiskohtien parhaan toteutusmallin löytämiseksi

Selkeät termit: Lavan puoliskoja kuvatessa käytetään termejä "näyttämövasen" ja "näyttämöoikea", jotka tarkoittavat vasenta ja oikeaa katsottaessa lavalta yleisöön päin. Kuvaathan myös valo-ohjeissa lavalla olevat hahmot selkeästi. Emme voi tuntea kaikkia hahmoja, sen sijaan "punaiseen pukeutunut hahmo" tai "istuva hahmo" ovat selkeitä määritteitä.

Vähälläkin pärjää: Valaistusohje voi olla myös erittäin yksinkertainen. Ohjeilla, kuten "punainen värimaailma ja energinen fiilis koko esityksen ajan" pärjää aivan mainiosti.

Mahdolliset kysymykset näistä tulisi osoittaa ison salin tiimille, sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi.

 

Propit, valot ja taustanauha

Esitys-, WCS- ja NCC-kilpailun osallistujien tulee toimittaa esitystään varten taustanauha, joka sisältää esitykseen kuuluvat musiikit/video ja/tai puheet. Lisäksi näihin kilpailuihin osallistuvien on toimitettava tekniikkalomake, jossa on listattuna lavalle tuotavat propit ja lavasteet sekä valo-ohjeistus ja esityksen tapahtumien kuvaus. Lomakkeessa annetut paikat propeille ja lavasteille ilmaisevat myös näiden sallittua lukumäärää. Arvokisoihin pätevät myös kisojen finaalisäännöissä annetut mahdolliset rajoitukset. Tekniikkalomakkeen löydät alempaa tältä sääntösivulta. Taustanauha/video ja tekniikkalomake on toimitettava 14.8. mennessä osoitteeseen cosplay@tracon.fi.

 

Taustanauha

Taustanauhan on oltava pituudeltaan maksimissaan yhtä pitkä kuin esityksenkin. Taustamusiikki on toimitettava MP3/MP4- tai FLAC-muotoisena tiedostona. On suositeltavaa kiinnittää huomiota tiedoston äänenlaatuun.
Kilpailussa ei yleisesti ole mikrofoneja käytettävänä, taustanauhaan tulee siis liittää myös mahdollisesti tarvittavat vuorosanat. Jos haluat esittää vaikkapa laulun, ja tarvitset tähän mikrofonin, juttelethan asiasta etukäteen cosplayvastaavan kanssa cosplay@tracon.fi
Vaikka lavalla käyttäisi paljonkin ääntä, se kuuluu ilman mikrofoneja erittäin huonosti yleisölle, joten kaikki oleellinen äänimaailma tulee liittää taustamusiikkitiedostoon.

WCS- ja NCC-karsinnoissa vuorosanojen kielenä on suositeltavaa käyttää englantia. Esityskisassa myös suomen kieli käy.Lisätietoja, vinkkejä ja ohjeita taustamusiikin tekoon on tarjolla erillisessä ohjeessa. Se kannattaa lukea tarkkaan läpi. Taustamusiikki on toimitettava 14.8. mennessä. 

Toimita taustamusiikin yhteydessä tieto siitä, missä kohtaa se laitetaan soimaan, esimerkiksi ennen ryhmän jäsenten siirtymistä lavalle tai sen jälkeen. Ellei taustamusiikin lähettäjä toisin ilmoita, taustamusiikkikappale soitetaan alusta loppuun yhtenäisesti yhden kerran. Taustamusiikin voi toimittaa sähköpostin liitteenä tai nettilinkkinä.

Lähetä mahdolliset taustamusiikkiin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi. Toimita taustanauha itsessään osoitteeseen cosplay@tracon.fi.

 

Tekniset vaatimukset videolle/taustanauhalle

  • Pyri kuvaamaan ja tallentamaan video parhaalla mahdollisella laadulla.
  • Suositellut resoluutiot videoille ovat 1920x1080 tai 1280x720. Pienin hyväksytty resoluutio on 480x360.
  • Framerate: vähintään 23.976 fps, enintään 60 fps.
  • Suositeltu lopullinen tiedostomuoto on MP4. Muita hyväksyttyjä tiedostomuotoja ovat AVI, WMV ja MOV.
  • Valitsethan videolla käytettävän musiikin mahdollisimman parhaalla laadulla. Musiikkiraidalla ei ole tekijänoikeudellisia rajoituksia. Tarkemmat ohjeet alla.

 

Rajoitukset esityksissä

Rajoitukset koskevat kaikkia Traconin cosplaykilpailuja, eli myös esitys-ja hall cosplay kilpailuja. Epäselvissä tilanteissa, ota pikimmiten yhteyttä Traconin cosplaytiimiin.

RAJOITUKSET:

Nestemäisen tekoveren käyttö on kielletty.
Vaatteisiin kuivunut tekoveri on sallittu.
Konfetin, terälehtien, sulkien yms. pienen silpun levittäminen lavalle on kielletty.
Lavalla ei saa tarkoituksellisesti rikkoa mitään, mistä aiheutuu ylimääräistä siivottavaa.

 

Lähdekuvat

Esitysakilpailuun osallistujien tulee toimittaa ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuva, josta ilmenee osallistujan tai ryhmän esittämien hahmojen kuvat. Kuvassa tulee ilmetä hahmo tai hahmot siinä puvussa, mitä osallistuja tai osallistujat käyttävät. Lähdekuvat toimitetaan tuomariston käyttöön.

 

Ilmoittautuminen

Haku kilpailuihin tehdään erikseen web-lomakkeella. Löydät jokaisen ilmoittautumislinkin kilpailun omalta sivulta. Linkit avataan hakujen ensimmäisenä päivänä ja suljetaan hakujen viimeisenä päivänä. 

 

Tekniikkalomake

Tekniikkalomake WCS- ja NCC-kilpailijoille

Tekniikkalomake Esityskilpailijoille

Jos sinulla on ongelmia tiedoston avaamisessa, ota yhteys cosplaytiimiin sähköpostitse cosplay@tracon.fi. Tekniikkalomake ja taustanauha on lähetettävä 14.8. mennessä osoitteeseen cosplay@tracon.fi. Taustanauhan voi toimittaa liitteenä tai nettilinkkinä.

 

Kilpailijoiden edut

World Cosplay Summit ja Nordic Cosplay Championship karsintoihin valitut kilpailijat saavat Traconin puolesta ilmaisen sisäänpääsyn. Mahdollinen arvokisojen avustaja, esityskilpailuun sekä pukukilpailuihin valitut kilpailijat ovat puolestaan oikeutettuja kisapäivän päivärannekkeeseen. Etu ei koske CMV tai photoshoot kilpailijoita. Ranneke oikeuttaa sisäänpääsyn ainoastaan kilpailijan omana kisapäivänä. Päiväranneke on mahdollista päivittää maksua vastaan koko viikonlopun rannekkeeksi. Etu on henkilökohtainen eikä sitä voida siirtää muille. Tarkemmat ohjeet ja lisätiedot lähetetään kilpailijoille ennen tapahtumaa.