Esityskilpailu

Cosplayesityskilpailussa kilpaillaan parhaimmasta esityksestä. Kilpailun arviointi perustuu ainoastaan kilpailijan esitykseen lavalla. 

Esityskilpailuun voi osallistua yksin tai maksimissaan 15 hengen ryhmänä. Lähdemaarajoituksia ei ole ja käytettävä lähde voi olla mistä tahansa lisensoidusta teoksesta, esimerkiksi: sarjasta, elokuvasta, pelistä tai kirjasta. Esitysten keston tulee olla vähintään 1 minuutin ja pisimmillään 3 minuuttia.  Kilpailu käydään sunnuntaina 4.9. cosplaykilpailujen yhteydessä.

Kilpailussa tuomaristo jakaa kolme kategoriapalkintoa; yksi annetaan eläytymisestä (näyttely, tanssi tms), toinen tarinankerronnasta ja kolmas kokonaisuudesta.

Kilpailuun on ennakkoilmoittautuminen. Haku aukeaa 1.6.2022. Mikäli hakemuksia tulee suuri määrä, järjestetään esikarsinta jossa kilpailun osallistujat valitaan hakemusten perusteella. 

 

Aikataulu

 

Kilpailun ilmoittautuminen alkaa: 1.6.2022 klo 18.00
Kilpailun ilmoittautuminen päättyy: 12.6.2022 klo 23.59
Osallistujille ilmoitetaan finaalipaikasta: 19.6.2022 mennessä.
Kilpailuun valittujen tekniikka deadline: 14.8.2022
Kilpailu käydään ja voittajat julkistetaan Traconissa sunnuntaina 4. syyskuuta 2022.

 

Säännöt

 • Ennakkoilmoittautuminen alkaa 1.6.2022 klo 18.00 ja päättyy 12.6.2022 klo 23.59. Hakuajan ulkopuolella lähetetyt hakemukset hylätään automaattisesti. 
 • Kilpailijat valitaan hakemusten perusteella. Mikäli hakemuksia tulee suuri määrä, järjestetään esikarsinta. Lopuilla kisaajilla on mahdollisuus päästä peruutuspaikoille. Täytämme peruutuspaikkoja 19.8. asti. Tieto finaalipaikasta sekä ohjeet mahdollisen peruutuspaikan vastaanottamisesta lähetämme 19.6.
 • Kilpailuun osallistuminen velvoittaa kilpailijaa osallistumaan ennen kilpailua lavaharjoituksiin sekä kuvauksiin valokuvauspisteellä vastaavan ilmoittamalla aikataululla. Kilpailu pidetään sunnuntaina cosplaykilpailuissa Isossa salissa. Tulokset julkaistaan heti kilpailujen päätteeksi.
 • Kilpailuun tulee ilmoittautua ainoastaan vastaavan ilmoittamalla tavalla. Tarkemmat hakuohjeet löytyvät alta.
 • Esityksen keston tulee olla vähintään 1 minuutti, maksimissaan 3 minuuttia.
 • Kilpailuun ei voi osallistua esityksellä, jolla sama henkilö tai ryhmä on kilpaillut aikaisemmin.
 • Kilpailussa näkyviä cosplayasuja ei arvioida erikseen. Asut voivat siis olla ostettuja. Pukuja voidaan kuitenkin arvioida yleisilmeeseen ja kokonaisuuteen sopivuuden perusteella. Pääasia on hahmojen tunnistettavuus. 
 • Käytettävien hahmojen tulee olla lisensisoidusta lähteestä. Omat designit tai OC-hahmot, eli omat fiktionaaliset hahmot, eivät ole sallittuja paitsi tarpeen vaatiessa nimettöminä taustahahmoina. 
 • Lähdemaarajoituksia ei ole, ja lähde voi olla mistä tahansa lisensoidusta teoksesta, esimerkiksi: sarjasta, elokuvasta, pelistä tai kirjasta. 
 • Puvusta on annettava referenssikuva hakemuksen yhteydessä. Vaikka ennakkotuomarointia ei ole, kilpailun tuomareiden on nähtävä, mihin hahmo perustuu.
 • Esityksessä saa käyttää apunaan erilaisia helposti siirrettäviä lavaproppeja oman harkinnan mukaan. Lavasteista tulee tehdä ilmoitus ennakkoon tälle annettuun määräpäivään mennessä.
 • Esityksessä voi käyttää halutessaan ja oman harkinnan mukaan musiikkia, ääniraitaa tai videota. Videon ja ääniraita tulee toimittaa samassa tiedostossa. 
 • Tekniset materiaalit tulee lähettää 14.8 mennessä. Tekniikan ja musiikin ohjeet löydät alhaalta. 
 • Cosplaykilpailujen taustamusiikkiraidoissa ei ole mitään tekijänoikeudellisia rajoituksia.


Näin haet

Kilpailuun voit hakea linkin takaa löytyvällä lomakkeella.
Lomake on avoinna 1.6.2022 klo 18.00 - 12.6 klo 23.59.

Kilpailuun ilmoittautuminen on päättynyt.

Vastaanotamme hakemuksia 12.6. klo 23.59 asti lomakkeella. Hakemuksen lähetyksestä saat vielä vahvistusviestin. Mikäli vahvistusviestiä ei kuulu kolmen päivän sisällä, otathan yhteyttä joko osoitteeseen cosplay@tracon.fi tai suoraan cosplavastaavaan chamira@tracon.fi. Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista viimeistään 19.6. mennessä. 

Ongelmatilanteissa tai kysymyksiä ilmetessä voit ottaa yhteyttä osoitteesta cosplay@tracon.fi tai chamira@tracon.fi
 

Propit, valot ja taustanauha

Esityskilpailun osallistujien tulee toimittaa esitystään varten taustanauha, joka sisältää esitykseen kuuluvat musiikit/videon ja/tai puheet. Lisäksi näihin kilpailuihin osallistuvien on toimitettava tekniikkalomake, jossa on listattuna lavalle tuotavat propit ja lavasteet sekä valo-ohjeistus ja esityksen tapahtumien kuvaus. 

Lomakkeessa annetut paikat propeille ja lavasteille ilmaisevat myös näiden sallittua lukumäärää. Arvokilpailuihin pätevät myös kisojen finaalisäännöissä annetut mahdolliset rajoitukset. Tekniikkalomakkeen löydät alempaa tältä sääntösivulta. Taustanauha ja tekniikkalomake on toimitettava 14.8. mennessä osoitteeseen cosplay@tracon.fi.

 

Lavavalaistus

Esityskilpailuissa on mahdollista vaikuttaa lavan valaistukseen. Käytössämme on tänä vuonna sekä tavallinen savukone että raskassavukone. Valo-ohjeet toimitetaan ennakkoon annettujen ohjeiden mukaisesti.

Muutama yleinen vinkki pätee kaikkiin kilpailuihin.

Yksinkertainen toimii: Valo-ohjeista ei kannata tehdä liian monimutkaisia. Viime vuosien voitokkaimmat esitykset on toteutettu hyvin yksinkertaisin ohjein. Valoteknikon on helpompi pysyä näissä matkassa, ja lisäksi hän voi käyttää omaa asiantuntemustaan yksityiskohtien parhaan toteutusmallin löytämiseksi.

Selkeät termit: Lavan puoliskoja kuvatessa käytetään termejä "näyttämövasen" ja "näyttämöoikea", jotka tarkoittavat vasenta ja oikeaa katsottaessa lavalta yleisöön päin. Kuvaathan valo-ohjeissa myös lavalla olevat hahmot selkeästi. Emme voi tuntea kaikkia hahmoja, sen sijaan "punaiseen pukeutunut hahmo" tai "istuva hahmo" ovat selkeitä määritteitä.

Vähälläkin pärjää: Valaistusohje voi olla myös erittäin yksinkertainen. Ohjeilla, kuten "punainen värimaailma ja energinen fiilis koko esityksen ajan" pärjää aivan mainiosti.

Mahdolliset kysymykset näistä tulisi osoittaa ison salin tiimille, sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi.

 

Taustanauha

Taustanauhan on oltava pituudeltaan maksimissaan yhtä pitkä kuin esityksenkin.
Taustamusiikki on toimitettava MP3/MP4- tai FLAC-muotoisena tiedostona. On suositeltavaa kiinnittää huomiota tiedoston laatuun.
Kilpailussa ei yleisesti ole mikrofoneja käytettävänä, taustanauhaan tulee siis liittää myös mahdollisesti tarvittavat vuorosanat. Jos haluat esittää vaikkapa laulun, ja tarvitset tähän mikrofonin, juttelethan asiasta etukäteen cosplayvastaavan kanssa cosplay@tracon.fi
Vaikka lavalla käyttäisi paljonkin ääntä, se kuuluu ilman mikrofoneja erittäin huonosti yleisölle, joten kaikki oleellinen äänimaailma tulee liittää taustamusiikkitiedostoon.
Taustamusiikki on toimitettava 14.8. mennessä. 
Taustamusiikin voi toimittaa sähköpostin liitteenä tai nettilinkkinä.
Lähetä mahdolliset taustamusiikkiin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi. Toimita taustanauha itsessään osoitteeseen cosplay@tracon.fi.

 

Taustavideon tekniset tiedot:

 • Suositellut resoluutiot videoille ovat 1920x1080 tai 1280x720. Pienin hyväksytty resoluutio on 480x360.
 • Suositeltu lopullinen tiedostomuoto on MP4. Muita hyväksyttyjä tiedostomuotoja ovat AVI, WMV ja MOV.
 • Valitsethan videolla käytettävän musiikin mahdollisimman parhaalla laadulla. Musiikkiraidalla ei ole tekijänoikeudellisia rajoituksia. Tarkemmat ohjeet alla.

 

Rajoitukset esityksissä

Rajoitukset koskevat kaikkia Traconin cosplaykilpailuja, joissa käytetään lavaa. Epäselvissä tilanteissa, ota pikimmiten yhteyttä Traconin cosplaytiimiin.

 

Rajoitukset:

Nestemäisen tekoveren käyttö on kielletty.
Vaatteisiin kuivunut tekoveri on sallittu.
Konfetin, terälehtien, sulkien yms. pienen silpun levittäminen lavalle on kielletty.
Lavalla ei saa tarkoituksellisesti rikkoa mitään, mistä aiheutuu ylimääräistä siivottavaa.

 

Lähdekuvat

Esityskilpailuun osallistujien tulee toimittaa ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuva, josta ilmenee osallistujan tai ryhmän esittämien hahmojen kuvat. Kuvassa tulee ilmetä hahmo tai hahmot siinä puvussa, mitä osallistuja tai osallistujat käyttävät. Lähdekuvat toimitetaan tuomariston käyttöön.

 

Tekniikkalomake

Tekniikkalomake esityskisaajille (xlsx)

Jos sinulla on ongelmia tiedoston avaamisessa, ota yhteys cosplaytiimiin sähköpostitse cosplay@tracon.fi. Tekniikkalomake ja taustanauha on lähetettävä 14.8 mennessä osoitteeseen cosplay@tracon.fi. Taustanauhan voi toimittaa liitteenä tai nettilinkkinä.

 

Osallistumisrajoitukset

1. Coniittitasolla oleva henkilö isosali-tiimissä ei saa osallistua mihinkään Ison salin kilpailuun.
 

Henkilötietojen käsittely

Osallistujien henkilötietoja käsitellään ainoastaan cosplayvastaavan sekä Traconin ison salin tuotantotiimin toimesta. Kilpailussa ilmoitetaan kisaajien nimet tai nimimerkit heidän oman valinnan mukaan, sekä hahmojen ja sarjan tiedot.

 

Tietojen käsittely tapahtuu Tracon ry:n tietosuojaperiaatteiden mukaisesti. https://ry.tracon.fi/tietosuoja/rekisteriselosteet