Cosplaytuomarit esittäytyvät

World Cosplay Summit -karsinta

Kuvaaja: Aino Peltokoski

Maria "Ssnowball" Peltokoski

Olen Maria "Ssnowball" Peltokoski, 28-vuotias cosplayn harrastaja. Hurahdin asujen tekemiseen 16-vuotiaana,
ja pian sen jälkeen innostuin myös cosplay-esityksistä.
Olen ollut mukana useissa pari- ja ryhmäesityksissä tässä vuosien varrella sekä Suomessa että ulkomailla.

Minulle cosplay on laji, jossa on mahdollista yhdistää käsityötaitoja, ongelmanratkaisukykyä ja luovuutta. Esiintymisessä on minusta tärkeää sekä hyödyntää omia vahvuuksia että kokeilla rohkeasti uusia juttuja!

 

 

 

 

 

 

Kuvaaja: Blue Potion Photography

Aino “Ainocos”

Olen Aino, kulkenut cosplay piireissä ennen nickillä rullarinkeli, nykyää Ainocos.

Cosplayvuosia takana on kohta jo huimat 15 vuotta, eikä loppua näy. Tässä ajassa on tullut kisattua ja edustettua, jos jonkinmoisissa kilpailuissa niin Suomessa kuin ulkomailla.

Tuomarina kiinnitän huomiota ennen kaikkea siihen, että lopputulos on huoliteltu ja loppuun asti mietitty selkeä kokonaisuus, olipa kyseessä sitten CMV, puku, tanssikoreografia tai cosplaykuva. Tuomarina ja cossitaiteilijana on ilo seurata, kun kisatuotoksista huokuu aito tekemisen  meininki ja rakkaus tätä lajia kohtaan.

Nähdään syyskuussa ja tsemppiä koitokseen!

 

 

 

 

 

AkrCos

Traconin cosplaykunniavieras AkrCos toimii yhtenä WCS-karsintakilpailun tuomareista.

Lue lisää AkrCosista 

 

 

 

 

 

 

 

Nordic Cosplay Championship -karsinta

Kuvaaja:  mialiinacosphoto

Niancelot

Hello bees, Niancelot tässä!

Olen viime Traconissa valittu NCC-edustaja. Päästiin viimein edustamaan Suomea tänä vuonna parin vuoden odotuksen jälkeen ja nyt on aika valita seuraavat edustajat!

Aloitin cosplayn vuonna 2011 jonka jälkeen olen tehnyt monenmonta erikokoista ja näköistä pukua. Kisannut ja tuomaroinut olen muutamia kertoja. Olen kisannut enemmän parin kanssa kuin yksin, mutta onneksi yksin kisatessani kisaparini on ollut tukena assistentin muodossa.
Cosplayssa nautin eniten pari ja ryhmäcosplaysta. Kaverien kanssa on aina kivampaa (ja helpompi poseerata)

Kisassa aion pitää silmällä erityisesti esityksiä ja puvun viimeistelyä. Harjoitelkaa ja nukkukaa siis hyvin ennen kisaa ;)

Kuvaaja: Lapirinda

Vivilan

Aloitin cosplayaamisen vuonna 2009. Vuosien varrella kokemusta on karttunut niin cosplay-mammailusta, tuomaroimisesta kuin itse kilpailemisestakin. Edustin Suomea Närconin NCC-finaaleissa vuonna 2016 ja olen ollut mukana Suomen tiimin matkassa Närconiin siitä lähtien. 

Tuomaroimisessa olen ollut mukana kattauksessa sekä lavajuoksuissa että esityksellisten kilpailujen arvioinnissa. Kilpailustressiä onkin tullut nähtyä yhtälailla itse koettuna kuin muidenkin kuumotuksia seuratessa. 

Huolellinen työn jälki ja ajatustyö valitun tekniikan takana ovat asioita, joita arvostan niin omassa kuin muidenkin pukuja tutkaillessa. Kaikenlaiset tekniikat ja materiaalit voi saada toimimaan, ja jokainen kehittyy omalla tavallaan suosien eri tekotapoja puvuissaan. Uusien asioiden kokeileminen sekä lavalla eläytyminen jännityksestä huolimatta osuvat aina positiivisesti silmään. Tästä syystä minusta onkin hauskaa myös nähdä miten aikaisemmin kisanneet palaavat lavalle uusine ideoineen ja taitoineen. Kilpailu on kilpailu, mutta kilpailutilanteesta toi oppia paljon tulevaisuutta ajatellen. 

Toivotan niin uusille kuin kokeneillekin kilpailijoille onnea pukujen viimeistelyyn!

 

Kuvaaja: Peltosaunio

Stark_will_fix_it_all

Huomenta kaikille!

Olen Stark_will_fix_it_all , kuumaliimaan näppinsä polttanut 13-vuoden konkari cossaja. Jotkut saattavat tunnistaa minut vuosien takaa Tony Stark cossaajana, toiset Cosplay SM 2019 kisojen voittajana sekä NCC 2022 Suomi tiimin toisena jäsenenä.

Cosplayssa intohimoni ovat yksityiskohdat sekä armorit. Rakastan isoja projekteja joista näkyy suuri työ ja huolellisuus. Arvostan referenssin seuraamista ja eri materiaalien kanssa painimista. Pientä perfektionismin hulluutta omaan, joskus liikaa.
Tuomaroidessa rakastan kuulla cossaajan päätökset materiaalien kanssa ja tietenkin itse pohdinnan 'miten tätä lähdin rakentamaan'.

Tsemppiä kaikille kisoihin, lavakammo kuuluu asiaan mutta mukavia hetkiä siitäkin syntyy. Olkoon jesari kanssanne. 

 

Hardcore

Kuvaaja: mialiinacosphoto

Sire “Solace” Laiti

Heippa!

Nimeni on Sire "Solace" Laiti. Olen 28-vuotias cosplay harrastaja ja aloitin cosplayn vuonna 2007. Vuosien mittaan olen toiminut kotimaassa sekä ulkomailla cosplay-kisoissa tuomarina sekä kutsuvieraana. Viimeisin saavutukseni on ollut toimia Suomen Solo-kategorian edustajana Euro Cosplay Gatheringissä Pariisissa.

Olen vahvasti kotitoiminen cosplay-harrastaja, joka vääntää ja kääntää asujaan erillaisten tekniikoiden avulla. Tuomarina haluan aina kiinnittää huomiota juuri sinun lempitekniikoihin ja asun osiin, josta olet erittäin ylpeä. Nähkäämme Tampereella!

 

 

 

 

 

Siiricosplay

Kuvaaja: Megurinemagnet

Heippa, olen Siiricosplay ja harrastanut cosplayta hieman päälle 10 vuotta. Kilpailu- ja tuomarikokemusta olen ehtinyt kerryttää jonkin verran, ja suurin toteutunut cosplayunelmani oli edustuspaikka Lontoon Eurocosplayssä. Ominta alaani ovat pääasiassa kangasvalmisteiset puvut sekä kankaiden muokkaus ja käsittely, unohtamatta yksityiskohtien viilausta.

Arvostan puvuissa ompelujäljen siisteyttä, hyviä materiaalivalintoja ja huoliteltua kokonaisuutta. Tuomarina on myös ilo kuulla tarinoita pukujen valmistuksesta! Nähdään Traconissa!

 

Kuvaaja Jari Kautto. 

Päivi Asikainen

Moi! Olen Päivi Asikainen cosplayduo UruharaFC:stä.
Olen harrastanut cosplayta vuodesta 2009 lähtien ja vuosien aikana omistanut 29 asua sekä lukuisia muita roolipukuja. Työskentelen yrityksessäni Von Aidainder valmistaen milloin mitäkin: Esiintymisasuja, roolipukuja, vaihtoehtoista muotia... Post-apokalyptisen maailman sotilaista koristekimonoihin.
Olen erikoistunut kankaista valmistettuihin cosplayasuihin ja tarkka pukujen istuvuuden suhteen. Cosplayssa pidän siitä tunteesta, kun uusi asu on ensimmäistä kertaa päällä, ja shoecovereiden teosta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Photoshoot Aloittelijat

Kuvaaja: Nalle Elmgren

Iida Nousiainen

Moikka, mä oon Iida!

Cosplayta ja coneissa pyörimistä oon harrastanut on/offina vuodesta 2007. Kaiken muun nörtteilyn oheella lähes yhtä kauan mukana on kulkenut valokuvaus, jota teen nykyään osa-aikaisesti työkseni.
Mielestäni hyvä kuva on sellainen, jota jää miettimään pidemmäksi aikaa sen nähtyään. Dynamiikan ja värien lisäksi valokuvissa viehättää erityisesti tunnelma, joka herättää vahvoja mielikuvia. Ja luovuus, aina luovuus!

Hurjasti tsemppiä kaikille kisaajille!

 

 

 

 

 

U53R3RR0RC05

Kuvaaja: mialiinacosphoto

Olen EM eli U53R3RR0RC05.

Olen harrastanut cosplayta kohta noin kymmenen vuoden ajan, joten kokemusta coneista, pukuilusta ja cosplayscenestä on kertynyt vuosien ajalta jo kiitettävästi. Pukuja on tullut tehtyä laidasta laitaan ja omaksi vahvuudekseni koen erityisesti meikkauksen ja maskeerauksen, sekä vahvan esteettisen silmän, josta on usein hyötyä esimerkiksi materiaaleja valitessa.

Kokemusta cosplay-kuvaamisesta minulla on erityisesti mallin, sekä assistentin roolissa ja olenkin ollut mukana useissa erilaisissa photoshooteissa. Erityisen tärkeänä tuomaroinnissa pidän positiivisen ja turvallisen kokemuksen luomista, sillä myös rakentavan palautteen voi antaa kannustavasti ja rohkaisevasti. Huomiota kiinnitän erityisesti mallin ohjaamiseen, yleisilmeeseen, sekä tunnelman luomiseen.

Onnea kisaan! ⭐

Kuvaaja: Milla "Pixeffect" Köykkä

Milla "Pixeffect" Köykkä

Moikka! Olen Milla "Pixeffect" Köykkä, jo neljännesvuosisadan ohittanut jokapaikanhöylä Jyväskylästä. Olen pienestä pitäen rakastanut piirtämistä ja valokuvaamista, ja 2010-luvun alussa hurahdinkin cosplayvalokuvaukseen. Olen vuosien varrella kuvannut monipuolisesti erilaisia pukuja ja hahmoja, ja suosikkihommaani onkin tsempata kameran edessä ensi kertaa poseeraavia pukuilijoita. Photoshoottien lisäksi saatat bongata minua coneissa myös conikuvaajan hommissa - rakastan nimittäin sitä fiilistä, kun bongaa mahtavan hetken ja saa sen ikuistettua. Tämä paistaa läpi myös muussa kuvaamisessani! 

Tuomarina rakastan nähdä villejä kokeiluja sekä kuvaustilanteessa että edittipöydällä. Arvostan tarinallisuutta, ja pidän kuvista, joissa on paljon fiilistä ja tunnetta. Katson myös paljon sitä, kuinka hyvin mallia on ohjattu, ja kuinka mukavaksi kuvaaja on mallin olon kameran edessä saanut - sen näkee usein kuvasta! Kuvan onnistuminen onkin monen asian summa. 

Tsemppiä, odotan innolla, millaisia kuvia me täällä tuomaripäässä pääsemme näkemään! 

 

Photoshoot Kokeneet

Kuvaaja: Vredi

Vredi

Hei! Nimeni on Vredi, olen 27-vuotias ja olen harrastanut cosplayta vuodesta 2009. Ensimmäisen kerran kisakokemusta tuli, kun osallistuin Cosplay Gaalassa 2010 pukukilpailuun ja tämän jälkeen minua pyydettiin Traconissa 2011 Hall Cosplay-kisaan. Photoshootkilpailustakin on kokemusta, kun kaverin kanssa osallistuttiin Shumicon 2021 Classic-sarjaan. Tuomaroinnista ensikertaa tuli kokemusta Kibeconissa 2022, muuten kisaamisesta ei ole kokemusta muuten kuin yleisön puolelta. 

Valokuvaaminen ja Photoshop on olleet itselle juttu jo ihan pienestä pitäen, jo ennen cosplayta ja molempien osalta löytyy myös koulutus ja tullut tehtyä ammatikseenkin. Kuvien tuomaroinnissa kiinnitän eniten huomiota tekniseen toteutukseen ja myös visuaaliseen puoleen, miten kuva on viimeistelty. 

Omasta puolestani toivotan kuvaamisen iloa kisaan osallistuville, olkaa luovia ja nähdään kisassa!

Kuvaaja: So Say We All Photography - Kieran Kerrigan

Jesmo

Olen jesmo tai Merryallnighter riippuen sivustosta, harrastanut cosplayta vuodesta 2008 ja kuvausta lähes yhtä pitkään. Olen opiskellut muotoilua sekä vaate- ja kuosisuunnittelua, ja työskentelen tällä hetkellä graafisena taiteilijana kotimaisen designin parissa. 

Sekä kisa- että tuomarointikokemusta onkin ehtinyt kertyä jonkin verran sekä Suomessa että ulkomailla. Vuosien varrella minulle on tulleet tutuksi erilaiset materiaalit ja tekniikat, ja silti parasta on aina oppia jotain uutta. Puvuissa arvostan erityisesti erilaisia materiaaleja ja huolellista viimeistelyä, valokuvauksessa taas rakastan valon ja värien käyttöä, sekä tunnelman luomista.
Cosplay on upea harrastus jossa voi keskittyä juuri siihen mikä kiinnostaa itseä eniten, ja parasta onkin päästä näkemään ja kuulemaan mitä jokaisen puvun tai kuvan luomisen taustalla on tapahtunut. 

 

 

Kuvaaja: Torucos Edit: Tamameru

Tamameru

Moikka! Oon Tamameru, lyhyesti Tama. Cosplay on kuulunut mun harrastuksiin yli 12 vuotta ja valokuvaus vähintään yhtä kauan. Omiin vahvuuksiini kuuluukin cosplay-potretit, joissa trademarksi on muodostunut värien hyödyntäminen sekä rohkea, kokeileva jälkikäsittely. Mun kuviin on voinut törmätä somessa muiden profiileissa, twitterissa bts-postausten merkeissä ja eri photoshoot-kilpailuissa. Tuoreimpana meriittinä Vuoden cosplay kuva 2021!

Kuvissa vibailen esteettisesti tasapainoista kokonaisuutta ja vangitsevaa tunnelmaa. On huippua nähdä kuvia, joihin on käytetty paljon aikaa sekä ajatusta kuvanottohetkellä ja editissä. Hyvä kuva jää aina mieleen!

Rohkaisen ihan kaikki kokeilemaan kuvaamista. Antakaa persoonallisuutenne näkyä ja uskaltakaa kokeilla uutta!

 

Esityskilpailu

Kuvaaja: Jenni "Jesmo/merryallnighter" Suominen

Mamia

Hei, olen Mamia! Olen harrastanut cosplayta vuodesta 2007 ja ollut mukana cosplayryhmä Rintamasuunnassa sen luomisesta lähtien. Esityskilpailuissa olen sijoittunut 1. sijalle kahtena vuonna ja näiden lisäksi ollut mukana monessa cosplaymusiikkivideossa ja väliaikashowssa. Cosplayn lisäksi esityskokemusta olen kerännyt tanssin (baletti ja nykäri) kautta.

Cosplayesityksissä minulle on tärkeää, että hahmojen tunteet, luonteet ja motiivit näkyvät ja ovat selkeät katsojille – myös niille jotka eivät tunne lähdeteosta. Arvostan heittäytymistä, liikkeiden loppuun viemistä ja lavan haltuunottoa sekä yleisön varpaillaan pitämistä. Hyvä esitys jättää mielestäni vahvan tunnejäljen katsojiinsa, omaa eheän tarinan kaaren ja on harjoittelemalla hiottu timantiksi. Innostun myös omaperäisistä ideoista ja kekseliäistä tavoista toteuttaa jokin esityksen osa. 

Toivon, että jokainen esiintyjä nauttii lavalla olosta ja antaa sen näkyä!

Tinke

Moii, olen Tinke, omituinen turkoosi otus. Cosplayn pariin löysin itseni vuonna 2013 ja ujosti lähdin mukaan tapahtumiin yksinkertaisilla asuillani. Ajan myötä olen uskaltanut ottaa enemmän haasteita asujen tekoon ja samalla oppinut myös uusien materiaalien käyttöä. Ompeleminen ei ihan ole vahvuuteni, mutta proppien ja pienien koruosien teko on lempparivaiheita asujen teossa. 

Cosplayssa minua viehättää eniten upeiden asujen kuvaaminen, videointi ja hahmojen tuominen eloon esiintymisen kautta! Olen käynyt ilmaisutaidon erityislukion TYKin ja nyt opiskelen sirkusartistiksi Lahdessa koulutuskeskus Salpauksessa. Päivätyökseni tuotan sosiaaliseen mediaan sisältöä. Pääkanavani on YouTube, josta löytyy aina vlogi -sisällöstä pelivideoihin. 

Vetäkää osuutenne täysillä, keskittykää yksityiskohtiin ja ennen kaikkea nauttikaa kisaamisesta! TsemppiHaleja :3

 

Kuvaaja: Niinkos

Riikka "Fukka" Hietala

Momoi! Olen Riikka, pitkän linjan cosplay-harrastaja ja -fossiili. Plakkarista minulta löytyy muun muassa roimasti kisakokemusta cosplayn parissa, vaatetusompelijan koulutus, teatteritaiteen syventävät opinnot ja yhdet arvokisat maailmalla. Oman kisajatkumoni olen aloittanut esityspainotteisilla kisoilla, vaikka välillä hairahdankin pukukisojen puolelle. Cosplay on minulle vahvasti sekä käsityö- että esiintymisharrastus. Monen moisissa kilpailuissa on siis tullut oltua mukana, mutta esityskisat ovat rakkaimmasta päästä. Erityisesti pidän esityksistä, joissa tarinankerronta ja dramaturgia pääsevät parrasvaloihin. ”Näytä, älä kerro!” on mielestäni hyvä ohjenuora lavaesiintymiseen. Arvostan myös suuresti laadukasta työnjälkeä puvuissa ja rekvisiitassa.

Odotan suurella innolla kaikkien pukuja ja esityksiä, jotka pääsevät nauttimaan taas Traconin lavan hulppeudesta! Jaksamista kisavalmisteluihin ja onnea koitoksiin kaikille!

 

 

 

Paripukukilpailu

Kuvaaja: Jenni "Jesmo/merryallnighter" Suominen

Maucival

Hei! Olen Maucival ja olen harrastanut cosplayta noin 10 vuotta. Cosplayn lisäksi teen itselleni paljon myös ihan käyttövaatteita. Minulla on kokemusta erityisesti pari- ja ryhmäcosplaysta, joten on kiva päästä näkemään muiden suorituksia. Kisakokemusta minulla on hieman itsellä ja sitten vähän enemmän siskoni tukena lavalla sekä kulisseissa.

Cosplayssä keskityn itse yleensä asuihin, joissa pääosassa on ompelu ja kaavoitus. Pidän viimeistelyä ja kekseliäitä ratkaisuja tärkeinä, unohtamatta fiktionaalisen puvun sovittamista onnistuneesti oikeaan elämään. Myös harmonia asuissa parin kesken on oleellista. Tulen siis kiinnittämään näihin erityistä huomiota! 

Toivon kaikille kisaajille paljon onnea koitokseen. Ei unohdeta sitä, että kivointa cosplayssa on usein ryhmään kuuluminen ja yhdessä tekeminen! 

Kuvaaja: Markku Tapani Järvenpää 

Natali Da’jeanette

Hei! Olen Natali Da'Jeannette ja harrastanut cosplayta vuodesta '09 alkaen. Koulutukseltani olen vaatetusompelija ja jalkinemuotoilija. Pukuni painottuvat ompeluun ja tekstiilin ja nahan muokkaus/kuviointi on lähellä sydäntä(tähän lasketaan myös blingit).

Katson puvuissa erityisesti istuvuutta ja materiaalien käyttäytymistä ja valintaa. Myös mittasuhteet ja niiden skaalaus käyttäjälle kiinnittää helposti huomioni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvaaja: Tanja Nummela

Sinny

Moi! Olen Sinny ja tämä on ensimmäinen kertani tuomarina. 

Aloitin cosplay-harrastuksen vuonna 2009 ja vaikka aktiivisimmat cosplay-vuoteni saattavat olla takanapäin, on tämä harrastus minulle edelleen hyvin tärkeä. Minulle cosplay on ollut luovuuteni ilmaisua, uusia ja erilaisia haasteita käsitöiden parissa sekä itseeni tutustumista jokaisen hahmon kautta.

Olen koulutukseltani tekstiili- ja vaatetustekniikan insinööri. Opintoni aloitin samoihin aikoihin kuin cosplay-harrastuksen ja ne ruokkivatkin toinen toistaan siinä määrin että minun olisi vaikea sanoa kumpi tuli ensin. Tästä syystä kiinnitän erityistä huomiota kankaisiin, kaavoitukseen ja ompeluun.

Arvostan etenkin tasapainoisia mittasuhteita sekä tekstiilien ja muiden materiaalien keksiliästä hyödyntämistä asussa. On mahtava nähdä miten eri harrastajat onnistuvat toteuttamaan omat visionsa.

 

CMV -Kilpailu

Kuvaaja: Aleathacos / Aadagraphy

Onyksi

Hei! Olen Onyksi, 2013 aloittanut cossaaja ja yksi Lume cosplay -ryhmää pyörittävistä henkilöistä. Olen cosplaypuolella kisannut muutamaan otteeseen, ja oman ryhmäni lisäksi olen avustellut muitakin ryhmiä heidän CMV-projekteissaan. Harrastamisen lisäksi opiskelen medianomiksi, ja painotuksenani on elokuvien jälkituotanto pienellä sivuannoksella valoja ja käsikirjoittamista.

Odotan CMV:issa näkeväni erityisesti ryhmien omaa visiota ja sitä, miten videot vievät katsojan mukanaan maailmaansa. Tämän vastapainona sydämestäni kuitenkin löytyy myös erityistä arvostusta huolelliselle työjäljelle ja videoissa näkyvälle panostukselle.

Onnea kaikille kisaajille! En malta odottaa millaisia videoita pääsemme Traconissa näkemään!

 

 

 

 

 

 

 

Kuvaaja: ~Kim Sjöblom

Karma Katajisto

Hei olen Karma ja  olen ollut cosplayn lojaali harrastaja 2006-vuodesta saakka.  Cosplay ei tunne ikärajoja tai taitorajoja, kunhan  pidämme hauskaa ja nautimme tästä hullusta harrastuksesta yhdessä, kaikki on hyvin. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvaaja: Tamameru

Torucos

Moikka oon torucos! 12 vuoden cosplaykokemuksen aikana olen ottanut CMV:n tekemisen osaksi harrastustani. Olen Lume Cosplay ja T&T productions ryhmien jäsen. Lumen "Altar" sijoittui vuoden 2018 Traconin CMV-kisassa ekaksi ja T&T:n "The Mercenary" valittiin vuoden 2021 cosplaymusiikkivideoksi.

Hallitsen CMV:n tekoprosessin alusta loppuun. Kokemusta löytyy niin isoista kuin pienistäkin produktioista kameran edessä ja takana.

Oma vahvuuteni videotuotannossa on visuaalinen tarinankerronta, valoitus ja leikkaus. Aionkin tuomarina pitää erityisesti silmällä esteettisiä valintoja ja videon visuaalista vaikuttavuutta. Arvostan myös itse CMV:ssä katsojana selkeyttä ja vahvaa sanomaa oli konsepti kuinka absurdi tahansa.

Toivon Suomen CMV-skeneen uusia sekä tuttuja tekijöitä, hauskaa tekemisen meininkiä ja mielenkiintoisia taiteellisia toteutuksia!